Anevrizma Tedavileri
Aort ve beyin damar çeperlerinin bazı nedenlere bağlı olarak zayıflaması, genişlemesi ve bu alanlarda baloncuklar oluşması anevrizma olarak adlandırılmaktadır. Genel olarak beyin ve aort damarlarında görülen anevrizma vücudun farklı bölgelerinde de ortaya çıkabilmektedir.
AVM Tedavisi
Arteriovenöz malformasyonların öncelikli tedavisi cerrahidir. Damar yumağının tamamı çıkarılarak beyin kan akım dinamiğinin normale getirilmesi amaçlanır. Bir diğer tedavi seçeneği ise Gamma Knife yöntemidir. Cerrahi tedavi için yüksek riskli görülen lezyonlarda kullanılır.
Karotis Stentleme
Karotis stentleme kapalı yöntemle yapılan bir girişimsel bir işlemdir. Karotis stentleme işleminde anjiyografide kullanılan kateterle kasıktan girilerek karotise doğru ilerlenir. İnce bir tel yardımıyla daralmış bölgeden geçilirken işlem esnasında beyne pıhtı atmaması için darlığın arkasına bir filtre yerleştirilir.
Foraminal Enjeksiyonlar
Transforaminal teknik: İlaç, problemli olan spinal sinirin omurgadan çıktığı delikten bir iğne ile girilerek etkilenen sinirin etrafına yapılır. Tedavi için hedeflenen sinire yönelik bir girişimdir.
Faset Eklem Blokajı
Faset eklem blokajı, kronik bel veya boyun ağrısını teşhis etmek ve tedavi etmek için kullanılan bir tıbbi prosedürdür. Bu işlem sırasında, faset eklemlerin veya bu eklemleri besleyen sinirlerin etrafına lokal anestezik ve bazen steroid enjekte edilir.
Kemik Biyopsileri
Kemik iliği biyopsisi lenfomanın evrelemesi için de kullanılmaktadır. Kemik iliğinin olduğu bölgeye özel bir iğne yardımı ile girilerek hem ilik hücrelerinin olduğu kemik iliğinin kanlı kısmından hem de süngerimsi yapıdaki kemik iliği dokusundan örnek alınır.
Tümör Embolizasyonu
Embolizasyon aslında “damarın tıkanması” anlamına geliyor. Girişimsel radyolojinin kullandığı tedavi yöntemlerinden biri ve tümörlerin yok edilmesi için anjiyografik yöntemle damar içinden ilerleyerek ilgili organa ulaşılarak yapılan bir tedavi.
AV Fistül Tedavileri
AV Fistülün endovasküler tedavisi (kapalı ameliyat yöntemi), hasta genel anestesi altındayken uygulanır. İşlemin başlagıcında hastanın kasık bölgesinden bacak ataradamarına 2mm çapında ince bir kateter yerleştirilir. İşlemin tüm aşamaları bu ince kateter yoluyla damar içinden gerçekleştirilir.
Venöz Stentleme
Geriye taşlaşmış bir skar dokusu kalmış, damar duvarı zedelenmiş veya damar total olarak tıkanmıştır. Tedavide bu taşlamış tıkalı damarın içinde özel kateterler ile geçip bir tünel oluşturulur ve açılan bu tüneli balonla genişletip, bu bölgeye yeniden tıkanmayı engellemek için venöz stent yerleştirilir.
Vertebroplasti
Kemik yoğunluğu azalmış, dolayısı ile yüklenme ile kırık riski taşıyan veya kırılmış olan omurgaların veya kanser metastazlarına bağlı omurga gövdesindeki yükseklik azalmalarının olduğu durumlarda omurga gövdesi içerisine polimetilakrilat(kemik çimentosu) enjekte edilmesi işlemine vertebroplasti denir.
Kifoplasti
kemik çimentosunun kırığın oluştuğu bölgeye uygulanması işlemi olarak tanımlanabilir. Özel bir alet yardımıyla kırığın oluştuğu bölgeye girip aletin ucunda olan balonu şişirerek o bölgenin kırığın oluşmadan önceki haline dönmesini sağladıktan sonra kemik çimentosunu uyguluyoruz.
Anjiyografi (DSA)
Bir çeşit kan damarı röntgeni olan işlem, genelde kasık veya el bileği bölgesinden gerçekleştirilir. Hasta işlem sırasında uyanıktır ve lokal anestezi uygulanır. Bu işlem vücutta beyin, kol, bacak gibi farklı organlara da uygulanabilir. Kalbe giden damarların görüntülenmesi işlemine ise koroner anjiyografi adı verilir.